Weingut Hiedler
Weingut Hiedler, som idag drivs av Ludwig och Maria Hiedler, har en rik och lång tradition sedan grundandet 1856. Ludwig är en dedikerad vinodlare och innovatör som hela tiden strävar efter att optimera druvornas mognad på de 26 ha stora egendomen. Varje vingård på egendomen har minutiöst undersöks och matchats för den lämpligaste druvsorten. Den årliga produktionen av vin är ca 220 000 flaskor.
Hiedler har planterat Gruner Veltliner i sandiga lössjordar i dalen i närheten av byn Langenlois i Kamptal som ger sex olika vinstilar. Bruna jordar och löss är hemvist för Pinot Blanc och Chardonnay, medan vingårdarna i den kristallina berggrunden är planterad med Riesling.
Även röda druvor odlas, men i begränsad utsträckning. Det är framförallt druvorna Pinot Noir och Sangiovese som används för röda viner. Vingården har varit en föregångare och ledare i utvecklingen med en miljövänlig och ”hållbar” vinkultur.
Hjärtat av vingården är det ca 8 m djupa naturliga källaren som är byggd i lösslager i byn Langenlois. Konstant temperatur och jämn fuktighet garanterar optimala lagringsförhållanden och för mognaden av vinerna. Vinerna läggs på flaska efter 4 till 36 månader beroende på kvalitetsnivån på vinerna.
Ludwig har kallats ”Master of Burgundy” av vinskribenten Klaus Egle – kanske för att hans viner ibland har ett inslag och känsla av Bourgogne. Inte bara för att han odlar Chardonnay utan att även Gruner Veltliner har en burgundisk stil. För att citera Klaus Egle;
…then there is the power, one wants to almost say the virility of his wines. One has already called him the “Master of Burgundy“. This is not only fitting because he has been occupied with the Weißburgunder (Pinot Blanc) and Chardonnay varieties for a long time. It is also his Gruener Veltliner which incorporates a strong Burgundy stylistic. Also Hiedler’s Rieslings have mineral muscle and the fine backbone of crystalline slate and decomposed gneiss soils of the Kamptal region.