Marziano Abbona
Vingårdarna i Marziano Abbona, ett vingårdsgods och jordbruk med stor känsla och engagemang till skydd för miljön, ligger i Langhe området i Piemonte, i ett av Italiens bästa vinregioner. Gården grundades av Celso, Marziano’s far, som var förutseende nog att förstå områdets potential för produktion av högkvalitativa viner.
För sextio år sedan planterade han Doriolo vingård i ett område vars jordsammansättning, exponering för solljus och den omgivande miljön gjorde det perfekta valet för produktion av vinet Dogliani Dolcetto.

Marziano, på bilden ovan, tog upp sin fars utmaning och passion och med största vård, tålamod och insikt, producerar han viner av högsta kvalitet, där dofter och färger blandas för att ge nektar som speglar andan i en av de Langhe områdetshögst ansedda vinodlare. Detsamma kan sägas om de icke inhemska druvbaserade vinerna, i synnerhet Cinerino, tillverkad av Viogner druvor, vilket är ett oerhört trevlig, charmig och aromatiskt vin.
Marxiano Abbona driver nu vingården tillsammans med sina döttrar. Deras passion för vin är imponerande och deras respect för familjens klenod.
We never made wine in order to receive good reviews, but to express the best that our land can give. It was a choice that rewarded us, over time
- Chiara Abbona
De stora röda viner från de ovan nämnda Dolcetto till Barberas och Nebbiolo i alla dess versioner, representerar den perfekta blandningen av kvalitet, balans, charm och struktur. Vingårdarna, som täcker ett område på 52 hektar är planterade med några av de mest kända odlingsområden: Doriolo (Dolcetto), Rinaldi (Barbera), Bricco Barone (Nebbiolo), Pressenda (Barolo), Terlo Ravera (Barolo), Cerviano (Barolo), Occhetti (Arneis) och San Luigi (Dolcetto, Viogner).
Från dessa underbara och produktiva bergssluttningar, särskilt på molnfria dagar, kan man fånga hela vyn från Monviso berget till havet, så långt som staden Torino, i ett hisnande blickfång. Vinkällaren, som byggdes i augusti 2006 och täcker över ett område på 2500 kvadratmeter, ger ett bra utrymme för en noggrann bearbetning av druvor, i kombination med användningen av state-of-the-art-teknik i vinberedningen. Marziano har mottagit många nationella och internationella utmärkelser för sina viner som återfinns på vinlistor på kända restauranger.